Welkom
Wie is wie?
Contact
Naar 'Ski'
Home

zeilcruise met starclippers

Kathy had de eer om mee te varen van 1 tot 8 oktober 2011 aan boord van één van de meest tot de verbeelding sprekende schepen nl. de Star Flyer van de rederij Star Clippers.

De schepen van Star Clippers

De 3 schepen van Star Clippers zijn gebouwd in Gent (jawel!).
De zusterschepen Star Clipper en de Star Flyer respectievelijk in 1991 en 1992, en de Royal Clipper, het paradepaardje in 2000. Dit laatst biedt dan ook wat meer faciliteiten zoals een fitness ruimte en WIFI wat niet aanwezig is op de kleinere schepen.


                     Star Clipper en Star Flyer                                                          Royal Clipper

Routes

Deze schepen hebben een diepgang van slechts 5m waardoor u ten allen tijde kan genieten van de mooie kustlijnen tijdens het varen. De havens waar aangelegd wordt zijn dan ook veel pittoresquer dan de havens waar de grote cruise-schepen komen. Veelal legt het schip aan in een haven, maar een 'wet landing' behoort ook tot de mogelijkheden, dan wordt u met de tender en/of de zodiac naar het strand gebracht. Een belefenis op zich !
De prachtige route die ik meemaakte was de Thyrreense Route van Monte Carlo naar Cannes:
Monte Carlo (Monaco) - Calvi (Corsica) - Figari Beach en Bonifacio (Corsica) - Costa Esmeralda (Sardinië) - Giglio (Italië) - Llerici (Italië)- Saint Tropez (Frankrijk)- Cannes (Frankrijk).

Tijdens onze wintermaanden bevaren deze schepen uitzonderlijke routes vanuit Costa Rica en de Caraïben.
Nieuw vanaf 2012 is de Baltische Staten.

Eigen beoordeling

Deze cruise heeft mij verbaasd in die zin dat het een echt 'zeilgebeuren' is, en absoluut geen 'stijve' cruise. Passagiers die meevaren met Star Clippers moeten in de eerste plaats gepassioneerd zijn door de zee, en houden van de rust en de romantiek van dergelijke schepen. De matrozen en zeemanslieden zijn alom aanwezig op het dek om de vaart in goede banen te leiden. Er heerst een grote samenhorigheid tussen passagiers en personeel. Je legt er heel gemakkelijk contacten, zowel de bemanning als de passagiers komen vanuit alle hoeken van de wereld.

Tijdens het binnenvaren en verlaten van de haven heerst een serene sfeer, en konden we aanschouwen hoe de kapitein en de bemanning in volle concentratie het schip manouvreerden. Een echt 'kippevel'-moment is het heisen van de zeilen wanneer het schip de haven uit is, op de doordringende tonen van de muziek van 'Conquest of Paradise'. De wind moet natuurlijk meezitten, want bij te weinig wind is het schip aangewezen op de motoren. Eens het schip de haven uit is, is de 'brug' meestal toegankelijk voor de geïnteresseerden die alles willen weten over zeilen. Als passagier kan en mag je zelfs actief deel uitmaken van de crew al je dat wenst. Dit is uniek bij Star Clippers.

's avonds is er een gemoedelijk animatie-programma, geen grote shows, maar bvb. een stoelendans, een ludieke modeshow, ... in de openlucht Tropical Bar. Het watersport/animatieteam zorgt voor het nodige vertier.
Tijdens de dag kan u watersporten beoefenen : kano, waterski, surfen, snorkelen. Dit alles is inbegrepen in de prijs van uw cruise. Het zonnedek bevat twee kleine zwembaden, en de netten aan de boegspriet zijn een gegeerde en fotogenieke plek om in te 'hangen'.
Twee keer per dag, bij zonsopgang en bij zonsondergang (magische momenten!) kan u deelnemen aan de yoga-sessies op het achterdek van het schip. Enkel duiken is mits betaling.

Als het schip aanlegt kan u deelnemen aan georganiseerde excursies, of op eigen houtje op verkenning gaan vanuit de haven. De cruise-director verschaft u dagelijks alle nodige informatie over de te ontdekken plekjes.

De keuken aan boord is naar mijn mening subliem ! Het ontbijt en de lunch is in buffetvorm en biedt ruime keuze. Het avondeten is à la carte en u heeft telkens keuze tussen een aantal voor- en hoofdgerechten en desserts. U kan zelfs naar hartelust combineren: één voorgerecht, twee hoofdgerechten, vegetarisch, u zegt het maar. De obers leggen u volledig in de watten. 's namiddags wordt u dan nog eens verwend met gebak, hapjes en fruit in de openlucht bar.

Drank aan boord is allesbehalve duur, wat men niet zou verwachten van een cruise : bvb. een 33cl cola kost slechts 2 €, een glaasje prosecco (italiaanse cava) 3,5 €, en een goede fles wijn heeft u al vanaf 15 €. Er is trouwens een uitgebreide wijnkaart voorhanden voor de kenners. Water en koffie is altijd vrij te verkrijgen.

De kajuiten zijn praktisch en charmant ingericht. Hoewel de kleinste schepen de Star Clipper en de Star Flyer niet meer van de jongste zijn (1991 en 1992), voelt het interieur helemaal niet als verouderd aan, omdat dit helemaal in harmonie is met de charme van een zeilschip, met de nadruk op teak en mahonie-hout.

Conclusie :
Een dergelijke cruise is een droom voor koppels (jong en oud), of zelfs voor families met tieners die graag watersporten en contacten leggen.
Dit is een type reis waarvan u helemaal ZEN en volledig opgeladen terug naar huis keert !!

Voor alle verdere gedetailleerde informatie, of vrijblijvende offerte mag u me altijd contacteren.

Goed om weten :
Star Clippers hanteert vaste prijzen, dus geen fluid pricing. Heel interessant zijn de vroegboekkortingen die volgens route en periode variëren tussen 5% en maar liefst 20%!
Alle vaarroutes, info en prijzen kan u raadplegen op de website van Star Clippers www.starclippers.com